Curiozitati

Rubrica de informatii interesante legate de domeniul apei, in general, cu amanunte pe care probabil ca nu le-ati stiut pana acum.

1. Apa acopera aproximativ 71% din suprafata pamantului. Cea mai mare parte a apei de pe glob se gaseste in oceane (97.2%), urmate de ghetari/calote glaciare/etc, apoi subteran si sub forma de vapori.

2. Peste 30% din resursele mondiale de apa sunt localizate in Asia. Pe locurile urmatoare se afla America de Sud si America de Nord.

3. Organismul uman contine pana la 70% apa. Acest procent scade la persoanele obeze, deoarece grasimea si apa sunt incompatibile.

4. Unele dintre organele cele mai bogate in apa ale corpului nostru sunt creierul si rinichii. Aproximativ 80% din creier este apa, iar in cazul rinichilor procentajul creste pana la aproape 85%.

5. Corpul unei meduze este format in proportie de 98% din apa.

6. Doar 1% din apa consumata in casa este destinata consumului personal.

7. Robinetul clasic ofera aproximativ 13,5 litri de apa pe minut.

8. Cantitatea de apa recomandata pentru a fi consumata de un om intr-o zi este de 50 litri. Aceasta cantitate include consumul propriu-zis, prepararea mancarii etc. Insa, pe glob, exista diferente foarte mari ale consumului de apa: americanii consuma de 5 ori mai multa apa decat europenii (500 litri vs. 100 litri), in timp ce in Gambia, locuitorii trebuie sa se multumeasca doar cu 4.5 litri.

9. Stiati ca volumul de apa intr-un bazin/o piscina de dimensiuni medii ar putea satisface cererea de apa, dintr-o casa locuita de patru persoane, pe durata a 45 de zile?

10. Cea mai mare uzina de desalinizare din lume este Jebel Ali Desalination Plan, din Emiratele Arabe Unite.

11. Stiati ca o picatura de ulei poate face pana la 25 de litri de apa improprii pentru consum?

12. Stiati ca un gram de bifenili policlorurati poate face pana la un miliard de litri de apa improprii pentru viata acvatica?

13. Apa calda ingheata mai repede decat apa rece. Cercetatorii au demonstrat ca apa fierbinte ingheata mult mai repede decat apa rece, pentru ca sare peste faza de racire.

14. Alcoolul, ceaiul si sucurile nu sunt surse ideale de apa pentru ca au, suplimentar, un efect diuretic asupra corpului.

15. Gheata poate dauna persoanelor cu probleme cardiovasculare. Diferenta de temperatura poate provoca un soc organismului.

16. Cu cat este mai rece apa pe care o bem in timpul meselor, cu atat mai incet va fi procesul digestiv.

17. Nu este recomandat consumul de apa in timpul meselor pentru ca avem tendinta de a folosi lichidul pentru usurarea ingerarii alimentelor in loc sa le mestecam regulamentar.

18. Nu se recomanda folosirea apei calde de la chiuveta pentru consum. Apa rece si fiarta este mai potrivita. Apa fierbinte de pe teava e mult mai coroziva si poate contine deseuri periculoase.

19. Dupa studiile de la Universitatea din Wasington, un pahar cu apa calmeaza foamea la aproape 100% dintre persoanele aflate la dieta.

20. Aceleasi studii stiintifice arata ca daca bei intre opt si zece pahare cu apa pe zi, poti calma semnificativ durerile de spate sip e cele ale articulatiilor. Procentul persoanelor care demonstreaza asta este de 80%.

21. La 37% dintre americani, mecanismul setei e atat de slab, incat frecvent il confunda cu foamea.

22. Lipsa apei e cauza numarul unu a oboselii din timpul zilei.

23. O scadere de doar 2% a apei din organism poate duce temporar la pierderea memoriei, la dificultate in calculele bazice de matematica si la probleme de focalizare in fata monitorului sau in fata unei pagini imprimate.

24. Daca bei cel putin cinci pahare de apa pe zi, scade cu 45% riscul de cancer de colon si cu 79% riscul de cancer la san.

25. Aproximativ 50 de revarsari de alge toxice au loc in apele japoneze in fiecare an.

26. Consumul de apa al unei toalete obisnuite poate fi intre 19 si 27 litri pentru fiecare uz.

27. Consumul de apa al unui dus este de 19 litri de apa pe minut.

28. Consumul de apa pentru spalarea mainilor sau a dintilor este de 11 litri de apa.

29. Consumul de apa al unei masini de spalat rufe este de 170 litri la un ciclu.

30. Consumul de apa al unei masini de spalat vase este de 57 litri pe ciclu

31. Fiecare persoana foloseste cca. 475 de litri de apa pe zi.

32. Scurtarea timpului de dus cu un minut poate economisi cca. 1653 de litri de apa pe luna.

33. Picurarea de 60 de ori pe minut a unui robinet poate irosi peste 11 litri de apa pe zi, 4643 pe an.

34. Intr-o viata de circa 70 de ani, un om consuma in medie 115 tone de apa, echivalentul a peste 2 vagoane cisterna.

35. Ziua Internationala a Apei se sarbatoreste in fiecare an pe 22 martie. Apa a devenit o resursa rara in anumite zone de pe glob si afecteaza in prezent 4 din 10 persoane din lume. Situatia se inrautateste pe masura ce populatia si gradul de urbanizare se afla in continua crestere.

36. Din cauza raritatii apei oamenii se vad nevoiti sa bea apa din surse nesigure, ceea ce conduce la aparitia si raspandirea bolilor. Aproximativ 5 milioane de persoane, majoritatea fiind copii, mor anual din cauza alimentarii cu apa nepotabila.

37. Stiati ca 95% dintr-o rosie este apa?

38. Stiati ca, in mod normal, apa nu are gust, miros sau culoare?

39. Stiati ca un pom evapora aproximativ 200 l apa/zi?

40. Stiati ca, traversand desertul, camilele isi pot produce aproximativ 40 l apa prin oxidarea grasimilor ce se gasesc in cocoasa? In conditii normale, camila se hraneste insa cu plante verzi, ce contin multa apa.

41. Stiati ca rozatoarele din deserturi pot trai in absenta apei consumand doar ierburi, scoarta de copaci, frunze uscate? In captivitate, apa este procurata pe cale endogena adica prin oxidari celulare, reusind sa traiasca fara sa bea chiar 6 luni.

42. Stiati ca timpul corect pentru a bea apa va imbunatati eficacitatea ei pentru corpul uman?

43. Stiati ca doua pahare de apa imediat dupa trezire, ajuta la activarea organelor interne?

44. Stiati ca un pahar de apa cu 30 de minute inainte de masa ajuta digestia?

45. Stiati ca un pahar de apa inainte de a face baie ajuta la scaderea tensiunii sanguine?

46. Stiati ca un pahar de apa inainte de culcare ajuta la evitarea unui atac cerebral sau de cord?

Incidente

Dezvoltare / investitii

Pentru noi constituie obligatii esentiale sa facem eforturi pentru modernizarea retelelor, instalatiilor si echipamentelor de lucru si sa continuam investitiile pentru cresterea ratei de acces a buzoienilor la serviciile publice de alimentare cu apa si de canalizare.

Noutati / comunicate de presa

Formulare

Analize calitatea apei

Analizele sunt efectuate conform Programelor de monitorizare a calitatii apei potabile avizate de DSP Buzau, intocmite in conformitate cu legislatia in vigoare citeste mai mult

Club H2O

Intrati in club H2o

Doriti sa aflati informatii noi despre apa, importanta sa pentru noi toti, despre protectia mediului si despre activitatile organizate de Compania de Apa in acest sens? Intrati in Club H2O!

De la momentul infiintarii sale, Compania de Apa a fost in mijlocul comunitatii pe care o deserveste. Am inscris in valorile noastre fundamentale grija pe care o datoram fata de informarea clientilor nostri, cresterea gradului de constientizare a publicului vizavi de problematica mediului inconjurator, educarea unor comportamente responsabile fata de sursele de apa si consumul de apa. Sugestiile dumneavoastra privitoare la dezvoltarea Club H20 sunt binevenite.